Cuvintele zilei

"Sa poti privi-ntr-un om e cea mai mare intamplare" - Gheorghe Pitut

luni, 21 noiembrie 2011

Despre Psihoterapia cognitiva.

         Inca de la inceputul postarilor vorbeam de  cognitiile rationale si cele irationale.
        Ei bine, aceste cognitii rationale au fost identificate  ca mecanisme de rezilienta cognitiva (sanogeneaza) implicate in promovarea sanatatii, prevenirea si remiterea patologiei si cresterea calitatii vietii. Rolul lor fundamental a fost reliefat in sute de studii, incluzand mii de subiecti, sintetizate in metaanalize:
Lyons, L.C., Woods, P.J. (1991), "The efficacy of rational-emotive therapy: A quantitative review of the outcome research", Clinical Psychology Review, 11, 357-369.
Engles, G. I., Garnefsky, N., Diekstra, F. W. (1993) " Efficacy of rational emotive therapy: A quantitative analysis", Journal of Counsulting and Clinical Psychology, 6, 1083-1090.
Butler, A.C., Beck, J.S (2000) "Cognitive therapy outcomes: A review of meta-analyses", Journal of the Norwegian Psychological Association, 37, 1-9.
David., D. et al (2005), " A synopsis of rational emotive behavior therapy: Fundamental and applied research", Journal of Rational-Emotive and Cognitive- Behaviour Therapy, 23, 175-221.
         Psihoterapia care lucreaza cu aceste cu cognitiile rationale sau irationale este cea cognitiva si este validata pentru o serie de tulburari psihice ( a se vedea ghidurile Nice http://www.nice.org.uk/).
             Pe scurt, modelul cognitiv sugereaza faptul ca gandirea disfunctionala sau distorsionata (care influenteaza starea afectiva si comportamentul pacientului) este comuna tuturor problemelor de natura psihica.Principiile care stau la baza acestei forme de psihoterapie sunt urmatoarele:

1. Terapia cognitiva se bazeaza pe conceptualizarea problemelor pacientului in termeni cognitivi.

2.Terapia cognitiva necesita o relatie terapeutica solida.

3. Terapia cognitiva  pune accent pe colaborare  si pe participarea activa atat in cadrul sedintei si in ceea ce priveste  temele de casa care se primesc in terapie.

4.Terapia cognitiva este orientata spre scop si focalizata pe problema.

5. Initial, terapia cognitiva pune accentul pe prezent.

6. Terapia cognitiva este educativa , isi propune sa invete pacienta sa fie propiul sau terapeut si pune accentul pe prevenirea recaderilor.

7. Terapia cognitiva isi propune sa fie de scurta durata.

8. Sedintele din terapia cognitiva sunt structurate.

9. Terapia cognitiva ii invata pe pacienti sa identifice, sa evalueze si sa raspunda propriilor ganduri si credinte disfunctionale.10. Terapia cognitiva utilizeaza o varietate de tehnici pentru modificarea modului de gandire, starii afective si comportamentului.

              Terapia cognitiva nu ne ajuta doar sa ne simtim bine, ci sa fim bine!


Referinte bibliografice:

Judith S. Beck (2010) Psihoterapie Cognitiva. Fundamente si Perspective. Ed. RT
Daniel David (2006) Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale. Ed Polirom.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

A apărut o eroare în acest obiect gadget